h1

Christmas for dummies

desember 3, 2012

Startskuddet for desember har gått og det skrives, blogges og face`s (er det et ord?) om alt man har gjort/ikke har gjort i forbindelse med den forestående høytiden. Jeg lar meg, muligens ikke så overraskende, begeistre mest av de som har gjort/skal gjøre minst. Julekvelden på kjerringa, my ass, jul blir det uansett. Og jeg gleder meg. Og jeg er absolutt i gang med å nyte. Jule(over)pyntet hjem, daglig dose pepperkaker( jada,jada. Sukkerkutt, jeg vet), julekalender på barne-tv, forventingsfulle barn..Ja, i det hele tatt. Greia er at jeg alltid har vært ganske så julete. Jeg tror de fleste jeg kjenner anser meg som en julekjenner. En som kan tegnene til velkomstsangen på «Vertshus den gylne hale». Derfor føler jeg at jeg på en måte svikter både de og julen litt når det viser seg at også julekunnskapen min har store hull. Det er rett og slett for mye jeg ikke vet. For eksempel.

 • Hva i alle dager er strull? Er det det samme som rull, som i ribbe og rull? Rull??
 • Folk snakker om å koke sylte. Jeg kjenner at jeg ikke egentlig vil vite hva sylte er. Altså, jeg vet hva det er sånn når det ligger ferdig i butikken, men før det kommer dit? Går man i ferskvaredisken og sier at man skal ha en sylte man skal koke? Er det et grisetryne?
 • Makroner. Jeg skjønner at det må være noe kake-greier, men hva da?
 • De evinnelige syv slagene. Hvilke slag er det? Og hvorfor ble jeg ledd av da jeg introduserte Jødekaker for venninnene mine? Er det ingen andre som sier det? Jeg skjønner at det kan oppfattes som et elendig navn, men er det ikke noe som heter det?
 • Hvorfor er det fire lys i adventstaken?
 • Hva er egentlig lut? Er ikke det noe såpe-greier? Er det det samme som brukes til lutefisk?
 • Jeg føler jeg har hørt bakgrunnen for juletreet mange ganger, men det har ikke festet seg. Hvorfor?
 • Og julesangene.. Det er ikke så veldig mange år siden jeg skjønte at Her kommer dine arme små ikke har noe med armer å gjøre. Men fortsatt er det mangt jeg lurer på. Asen? Bøtt? Salvet drott? Løvsalfest?

Jeg kunne definitivt ha fortsatt.

Det er stort sett ekstra hyggelig å være lærer i adventstiden. Bare ikke når det årlige temaet Juleverksted kommer opp. Jeg bør strengt talt bytte jobb hvert tredje år for å slippe ligge våken om nettene i forkant. Ofte er det nemlig sånn at den enkelte lærer får ansvar for hver sin stasjon. Og når jeg har brukt opp 1. Strienisse (En stk firkantet bit fra en striesekk, tråder dras vekk på alle kanter..skjønner?) 2. Enlge/hjerte-uro i filt (En stk mal, mye filt og en tråd) 3. Dorull-nisse (Jeg kjenner angsten brer seg av frafall av dorullnisse-debatten. Måtte det aldri skje), så har jeg fint lite å komme med. Til og fra-lapper og julekort er vel også en gjenganger.. Har kanskje bittelitt dårlig samvittighet for kreativiteten her, men jevnt over har jeg lite dårlig julesamvittighet. Kanskje litt for minstemor i huset,da. De har jo fått hver sin adventskalender med lommer i, og hver morgen har nissen lagt en lapp i lomma om hvor dagens gave er å finne. 3-åringen elsker det, mini-mini skjønner ikke stort med sine drøye 9 mnd, men likevel.. I dag stod dette på lappen hennes: Papir i dag også. Hun får altså papiret til storebrors gaver. Dette kommer til å bli brukt mot meg.

Ellers har jeg diska opp med et skikkelig førjulsmåltid i dag, eller, det var i hvert fall planen. Mannen er helt klart best på husmannskost, men jeg prøver jeg også. Han har lært meg at det er veldig viktig med god kraft i sausen, og ofte henter han kraft i fryseren. Så det gjorde jeg også. Trodde jeg. Jeg tenkte kanskje det luktet litt rart, men var så høy på min egen enestående innsats for middagen, at jeg ikke reflekterte mer over det. Helt til jeg serverte maten.

Jeg hadde brukt mannens hjemmelagede eplesyltetøy. Sånt blir det ikke særlig god brun saus av. For å si det mildt.

Reklame

12 kommentarer

 1. Du har mye å lære, ser jeg.
  Strull er en slags kake, ligner på krumkaker. (Ok, måtte google ordet da jeg skreiv om strull i min blogg. Trodde også at det var noe kjøttgreier. Høres sånn ut. Men liker ordet) Asen er esel. Ellers er jeg vet like christmas stupid som deg. Suger på juleverkstedgreier.


  • Jeg synes du er svært så opplyst! Esel,ja. Det burde jeg kanskje skjønt. Og strull. Det burde jeg IKKE skjønt!


 2. Hehe. Ja det er ikke så greit å ta riktig ting fra frysen visst det ikke er merket. Så det får mannen ta på si kappe som ikke har skrevet hva han legger i frysen.
  Ang juleforberedelser så er det ikke så mye som blir gjort her heller.
  Skal tørke støv, pynte og vaske golver, Ikke så mye mer. De få kakene vi spiser skal jeg kjøpe på julemesser Hel greit å ta det litt rolig.
  Ønsker deg ei herlig førjulstid 🙂


  • Det samme til deg! 🙂 Og ja, han fikk helt klart beskjed om at skylden var hans! 😉


 3. Enig med Fjordheim, den som putter noe i fryseren får ta ansvar for å merke sakene tilstrekkelig.

  Ellers synes jeg det var vanskelige spørsmål du stilte. Har hørt om Jødekaker, sikkert spist det også, men resten….?


  • Gudskjelov, da slipper jeg i hvert fall å beskyldes for å ha funnet opp det navnet i fremtiden! Begynte nesten å tvile selv! 🙂


 4. Det skal mye selvinnsikt til å lage en så nøyaktig liste over det man ikke kan, og en stort skrivetalent for å skrive det så artig.

  Ellers skal det lages sylte her på gården neste uke – om du bor i nærheten er du velkommen. Jeg tror at du ville få en veldig positiv overraskelse.


  • Tusen takk, det hørtes veldig spennende ut, men bor nok et stykke unna.. Har snust litt på julesiden din, jeg er imponert!


 5. hehe, j syns du er tapper som lager saus og greier! og mye uheldig da!:( j hadde nok begynt å grine av mindre!… ang juleverksted burde du sjekke pinterest for tips!;) (det er rett og slett en tips-side hvor man lager seg «oppslagstavler» (boards) for å få oversikt… helt genialt! 😀 makroner er vel no småkaker…jeg ser for meg litt sånn småklumpete deig som blir sprøytet ut i små «dutter» med en liten «tutt» på enden…litt som marengs/pikekyss i utseendet…!?? sylte mener jeg er grisetryne ja!…men det må man jo ikke tenke på! er jo så godt, med sennep! Hvorfor det er akkurat 4 lys – de fire siste søndagene før jul, hm – nei igrunnen godt spørsmål! juletreet kommer fra tyskland mener j å ha hørt – men noe mer enn d husker jeg ikke! jeg har en egen evne til å glemme sånne små «fun facts» -selvom jeg syns det er kjempeinteressant!!…. god førjulstid til deg og dine! fra rakstingen!;) LT


  • Pinterest skal jeg sjekke ut! Men jeg har tenkt litt på dette med sylta i natt. Det er jo litt rart hvis det er trynet, for hvorfor heter det syltelabber da? Hm. Ha en strålende advent, og husk å melde fra hvis du begynner å blogge!! 🙂


   • du tenker på sånt om natta du og ja!? hehe!…. nei, si det! har ikke noe godt svar gitt!… skal melde fra om det blir noe blogg på meg jeg!;)


 6. For hjemmelagede supper og sauser: Knorr!!
  For resten har jeg ingen gode råd. Blir hvert år like overrasket når julekvelden kommer! Men gleder meg gjør jeg!!Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: